اسدالله عليزاده با بيان اينکه کتاب ياد شده در چهار فصل و 180 صفحه از سوي اين اداره کل به چاپ رسيده است، گفت: فصل اول کتاب مربوط به سال 61 هجري قمري، آغاز قيام کربلا است.
وي اضافه کرد: فصل يک به تشريح آرايش سپاه، وجه تسميه عاشورا، پيشواز از محرم، نقش سردستهها و ريش سفيدان و مکانهاي برگزاري مراسم ميپردازد.
اين مقام مسوول فصل دوم را در برگيرنده مطالبي چون زنجير زني، سينه زني و مراسم اول دهه محرم شامل تاسوعا و عاشورا، تعزيه و شبيه گرداني، شام غريبان، مرثيه سراي، نقش زنان در عزاداري و اربعين حسيني عنوان کرد.
وي با بيان اينکه فصل سوم اين کتاب در مورد نذر و نيازها و خيرات، آب در فرهنگ کربلا، پوشاک در محرم، موسيقي عزاداري، اشياي نمادين و اعتقادات و باورهاي مردم اين شهر در ماه محرم سخن ميگويد، گفت: فصل چهارم اين کتاب اطلاعاتي در مورد ايام فاطميه، نحوست ماه صفر و منابع و مأخذ ارائه مي کند.
به گفته عليزاده، اين پژوهش ميداني از سال 1385 به مرکزيت شهر اروميه و روستاهاي با مرکزيت خاص براي عزاداري چون ديزج تکيه، عربلو دره، امامزاده بکشلو و برخي نقاط فرعي انجام شده است.
وي ثبت و ضبط ميراث معنوي از جمله ادبيات شفاهي، موسيقي سنتي و بومي، آئينها و مراسم مربوط به ماههاي شمسي و قمري، فنون و دانشهاي بومي و تجربي مردم و در يک کلام فرهنگ بشري براي نسلهاي آينده و حفظ هويت فرهنگي را از مهمترين اهداف اين طرح عنوان کرد.
به گفته اين مقام مسوول در اجراي اين طرح علاوه بر مطالعات ميداني و تهيه عکس از مراسم در طول سه سال ايام محرم، پيشينه تاريخي هر يک از سرفصلهاي مرتبط بر اساس اسناد و مدارک کتابخانهاي بررسي شد.
عليزاده يادآور شد: نتايج اين طرح پژوهشي توسط حسن سپهرفر با همکاري سيروس علي اکبرزاده و رسول بابازاده بر اساس معيارهاي شيوه مطالعات پژوهشهاي مردمشناسي مبتني بر گفت و شنود، مشاهده بدون دخل و تصرف، اظهار نظر، ضبط و ثبت صورتهاي رفتاري فرهنگ مردم منطقه اجرا شده است.
وي ثبت و ضبط آيينها، سنتها و حفظ هويتهاي فرهنگي يک جامعه براي آيندگان و توجه به ميراث معنوي انتقال يافته از نسلي به نسل ديگر را نقش بيبديلي در هويت بخشي، دوام و قوام فرهنگي و تحکيم وفاق منطقهاي و ملي دانست.
/119
انتهای پیام/